Снимка PexelsТемата с българската ваксина срещу коронавирас набира популярност. Българска ваксина

...
Снимка PexelsТемата с българската ваксина срещу коронавирас набира популярност. Българска ваксина
Коментари Харесай

Българската ваксина вече има два прототипа

Снимка Pexels

Темата с българската ваксина против коронавирас набира известност. Българска ваксина против Covid-19 се създава в Департамента по имунология с началник проф. Андрей Чорбанов към Института по микробиология при Българска академия на науките.

Първият първообраз е подготвен от зимата на предходната година. В момента имунизацията се тества на лабораторни животни за имуногенност, сигурност и успеваемост, изясни пред Радио София проф. Пенка Петрова – началник на Института по микробиология към Българска академия на науките.

В начален стадий е създаването на втори първообраз.

" Когато успеем да потвърдим всички качества на имунизацията, ще се опитаме да ангажираме огромна фармацевтична компания за провеждането и на клинични изпитвания при фаза 1, 2 и 3 при хора ", добави проф. Петрова.

И двете разработки са на друг принцип спрямо познатите препарати, които към този момент са позволени за приложение. Ако българска ваксина стане сполучлива, тя ще може да се употребява и против зараждащи разновидности на ковид. Ще бъдат постоянни и при 4 градуса. Ще бъде изработен опит за основаване и под формата на спрей.

Доста некоординирани бяха дейностите на европейските институции във връзка с имунизацията на AstraZeneca, разяснява още проф. Петрова.

" Аз се имунизирах и нямам странични резултати. Такива се видяха при млади дами с наднормено тегло, пушачи и приемащи противозачатъчни средства. Много дребна група хора могат да се тормозят ", разяснява тя.

Според персоналните усещания на микробиолога тази ваксина се приема добре от по-възрастните хора, пише standartnews.com.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР